Foutieve ademhaling


Wanneer is er sprake van een foutieve ademhaling?

Op de juiste manier ademhalen is belangrijk om goed te kunnen praten. Een goede ademhaling zorgt voor ontspanning en kracht in de stem, meer energie en een hogere belastbaarheid tijdens het spreken (of tijdens andere activiteiten).

Zowel kinderen als volwassenen kunnen last hebben van een foutieve ademhaling. Kinderen met Astma en volwassenen met COPD hebben een verhoogde kans op disfunctioneel ademen, net als mensen die een longontsteking of COVID-19 besmetting hebben doorgemaakt. Een disfunctionele ademhaling kan ook ontstaan na een trauma, operatie of na psychische problemen zoals een burn-out of depressie.

Wat zijn de gevolgen van een foutieve ademhaling?

Een gespannen en of afwijkende manier van ademen kan resulteren in allerlei klachten. Denk aan vermoeidheid, concentratieproblemen, hoofdpijn, een verkeerde spreekademing, hyperventilatie, een opgeblazen gevoel van de maag en stemproblemen. Helaas wordt disfunctioneel ademen vaak nog niet goed herkend.

Wat kan een logopedist voor jou betekenen?

Een logopedist helpt je jouw ademhaling en stem te co├Ârdineren. Dit doen we door middel van praktische oefeningen die je helpen om (weer) een natuurlijke en ontspannen ademhaling te krijgen.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heb jij last van een foutieve ademhaling of denk je dat je kind dysfunctioneel ademt? Je kunt vrijblijvend een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.