Post-COVID


Welke klachten kunnen ontstaan na een COVID-19 besmetting?

Mensen die te maken hebben gehad met ernstige klachten na een COVID-19 besmetting, kunnen hierna problemen ervaren met ademhalen, spreken en/of slikken. Mede hierdoor kunnen zij langdurig kampen met vermoeidheidsklachten.

Wat zijn de gevolgen van adem- spreek en slikproblemen bij post-COVID patiënten?

Post-COVID patiënten hebben vaak minder spierkracht. Ze kunnen hun strottenhoofd niet goed omhoog krijgen, waardoor er problemen ontstaan met slikken. Ze verslikken zich sneller en lopen hierdoor een groter risico op een longontsteking.

Door de verminderde spierkracht, de pijn in de borst en de vermoeidheid, kunnen er ook problemen ontstaan met de ademdruk. De stem wordt hierdoor krachteloos, het ademvolume gering en de articulatie minder goed. Mensen die beademd zijn kunnen daarnaast geïrriteerde stembanden hebben als gevolg van het intuberen. Dit veroorzaakt heesheid.

Wat kan een logopedist voor jou betekenen?

Een logopedist kan post-COVID patiënten met specifieke adem-, stem en slikoefeningen ondersteunen in het revalidatieproces. Wij helpen je veilig te leren slikken. We breiden het ademvolume uit, gekoppeld aan het spreken en tijdens inspanning, zodat het spreken minder vermoeiend gaat worden. Door de juiste stemgevingstechniek heffen we de heesheid op.

In onze verschillende gezondheidscentra hebben we multidisciplinaire Post-COVID teams opgericht zodat jij als Long-COVID-patiënt de beste zorg krijgt .

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving last van adem-, spreek en/of slikproblemen na een COVID-19 besmetting? Je kunt vrijblijvend een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.