Hyperventilatie


Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie betekent letterlijk: te veel ademen. Mensen die hyperventileren gaan ademhalen alsof ze zich enorm inspannen.

De lucht die we inademen bevat zuurstof. Als we ademhalen, transporteren onze longen de zuurstof naar ons bloed. We verbranden deze zuurstof en ademen de afvalstof (koolzuurgas) vervolgens weer uit. Bij hyperventilatie wordt een teveel aan koolzuur uitgeademd.

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van hyperventilatie?

Hyperventilatie wordt vaak getriggerd door angst of spanning, maar het kan ook komen door een verkeerde ademgewoonte zoals het voortdurend door de mond ademen of te snel spreken zonder pauzes. Naast ademnood, kun je last krijgen van duizeligheid, tintelingen en hartkloppingen. Deze symptomen kunnen als beangstigend worden ervaren.

Hyperventilatie kan ook veroorzaakt worden door inspanning, koorts of aandoeningen zoals astma, hersenletsel, een longontsteking of longembolie.

Wat kan een logopedist voor jou betekenen?

Een logopedist brengt de afwijkende wijze van ademen in kaart. De behandeling richt zich op het aanpakken van de oorzaak van de hyperventilatieklachten. We werken aan een evenwichtig adempatroon, zowel in rust als tijdens inspanning. Daarnaast besteden we aandacht aan het afbreken van een hyperventilatieaanval, bijvoorbeeld met ontspanningsoefeningen.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heb jij of heeft jouw kind last van hyperventilatie? Onze logopedisten helpen graag. Je kunt vrijblijvend een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.