Slissen (lispelen)


Wat is slissen?

Als een kind slist, spreekt het onder andere de s-klank verkeerd uit. Hier zijn verschillende oorzaken voor. Zo kunnen de tongspieren te slap zijn of kan het kind te weinig beheersing hebben over de tongmotoriek. Ook kunnen afwijkende mondgewoonten (zoals veel met de mond open zitten) of een verkeerd aangeleerde uitspraak, slissen veroorzaken.

Wat zijn de gevolgen van slissen?

Als een kind slist kan de stand van de tanden veranderen. De tong drukt de tanden namelijk naar voren. Hierdoor kan een overbeet ontstaan. Ook het op de juiste manier slikken lukt niet. Slissen komt het vaakst voor als het kind nog zijn of haar spraak aan het ontwikkelen is, maar ook op latere leeftijd kan het ontstaan. Als er niets aan het slissen gedaan wordt, kan het op jonge leeftijd leiden tot sociale problemen, het kind kan er mee geplaagd worden en ook op latere leeftijd kan het voor problemen zorgen, bijvoorbeeld bij het kiezen van een spreekberoep. 

Wat kan de logopedist voor jou betekenen?

Met logopedie kunnen we de oorzaak van het slissen achterhalen en het opheffen. Dit doen we met onder andere mondmotoriek oefeningen en het aanleren van juiste tongplaatsing tijdens het spreken en slikken.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heeft jouw kind last van slissen? Je kunt een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.