Afwijkende mondgewoonten (OMFT)


Wat zijn afwijkende mondgewoonten?

Onder afwijkende mondgewoonten verstaan we gewoontes die het gebit, de spraak, het gehoor en/of algehele gezondheid negatief beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn habitueel mondademen, verkeerd slikken, afwijkend kauwen, duim- of vingerzuigen en overmatig speekselverlies (kwijlen).

Oro-myofunctionele therapie (OMFT) is erop gericht alle mondspieren weer in evenwicht te brengen. Dit doen we door gerichte oefeningen te geven en foutieve gewoonten af te leren.

Wat zijn de gevolgen van afwijkende mondgewoonten?

Afwijkende mondgewoonten kunnen vervelende gevolgen hebben. Als een kind bijvoorbeeld altijd door de mond ademt in plaats van door de neus, kan dit gevolgen hebben voor het gehoor. Er wordt dan vaak minder geslikt waardoor de buis van Eustachius (de verbinding tussen het middenoor en de mondholte) niet goed meer werkt en er problemen ontstaan in het middenoor. Denk aan een middenoorontsteking, pijn en gehoorverlies.

Bij een kind dat verkeerd slikt, kan de tong zodanig tegen de tanden duwen dat deze scheef of naar voren gaan staan. Hij of zij kan hierdoor gaan slissen doordat de tong tussen de tanden geduwd wordt. De gevolgen zijn per persoon en per mondgewoonte verschillend.

Wat kan de logopedist voor jou betekenen?

Wij doen onderzoek en stellen een behandelplan op maat samen. Als het kind last heeft van openmondgedrag, gaan we werken aan lip- en tongversterkende oefeningen. Wij kunnen de verbeteringen hierin heel goed inzichtelijk maken door middel van gespecialiseerde meet apparatuur zoals Myocaner en Forcescale.

Ook kijken we naar de positie van de tong – zowel in ruststand en tijdens slikken als in de spontane spraak – en werken we aan de articulatie. Het is erg belangrijk dat door de mond ademen bij een kind op een zo jong mogelijke leeftijd wordt opgepakt.

Als het kind afwijkend slikt starten we vaak met logopedie rond de leeftijd van 6 jaar.

Voor duimzuigen is het belangrijk om hier al zo vroeg mogelijk mee te beginnen, al voordat het kind zijn of haar tanden gewisseld heeft. Dit is om te voorkomen dat er gebitsafwijkingen zoals een overbeet gaan ontstaan.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heeft jouw kind afwijkende mondgewoonten? Wanneer je je zorgen maakt kun je via de huisarts, een arts-specialist, een tandarts of een tandarts-specialist een verwijzing vragen en naar ons toe komen. Je kunt een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.

Download onze folder