Heesheid


Wat is heesheid?

Bij heesheid is er sprake van een verslechterde stemkwaliteit. Kinderen of volwassenen met heesheid zijn vaak moeilijker te verstaan. De stem klinkt schor, niet helder en/of schokkerig. De stem kan ook (gedeeltelijk) wegvallen.

Het verkeerd gebruiken van de stem kan de oorzaak zijn van heesheid. Door het overbelasten van je stem kunnen er kleine zwellingen ontstaan op de stembanden, dat kunnen stembandknobbeltjes, poliepen of oedeem zijn. Je stembanden kunnen zich niet goed meer sluiten. Hierdoor ontstaat een hese klank.

Iedereen heeft wel eens last van heesheid. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf weer. Houden klachten langer aan dan drie weken of is er herhaaldelijk sprake van heesheid? Dan wordt heesheid mogelijk veroorzaakt door het verkeerd gebruiken van je stem. Een logopedist kan je dan verder helpen.

Wat kan een logopedist voor jou betekenen?

Met verschillende technieken helpen wij je met het juist gebruiken van je stem. Hierdoor wordt heesheid door overbelasting voorkomen. Tijdens de logopediesessies richten we ons op een goed stemgebruik en het afleren van slechte stemgewoontes, zoals veelvuldig kuchen of het schrapen van de keel. Bij kinderen met heesheid richten we ons op het verminderen van stembelastende gewoontes, denk hierbij aan veel schreeuwen, hard roepen of het nadoen van gekke stemmetjes.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heeft jouw kind last van heesheid of heb je als volwassenen regelmatig te maken met heesheidsklachten? Je kunt vrijblijvend een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.