Afasie


Wat is afasie?

Afasie betekent letterlijk ‘niet spreken’ (a = niet, fasie = spreken). Het is een taalstoornis die meestal ontstaat door een beroerte (CVA), maar ook kan ontstaan door een hersentumor, ongeval of andere aandoeningen in de hersenen.

Wat zijn de gevolgen van afasie?

Mensen met afasie kunnen moeite hebben met spreken, begrijpen wat de ander zegt en problemen ervaren met lezen en schrijven. Afasie uit zich bij iedereen anders. Sommige mensen kunnen anderen goed begrijpen, maar ervaren problemen tijdens het praten. Andersom is ook mogelijk: praten is niet het probleem, maar het verwerken van taal zorgt voor moeilijkheden.

Wat kan een logopedist voor jou betekenen?

Een logopedist onderzoekt de specifieke problemen bij iemand met afasie. Wij stemmen de behandeling altijd af op de individuele problematiek. Afhankelijk van het type afasie, oefenen we tijdens de logopediesessies op taalbegrip, spreken, lezen en schrijven. Ook helpen we de patiënt en zijn of haar omgeving om weer met elkaar te communiceren. In sommige gevallen wordt een communicatiehulpmiddel geadviseerd. Denk aan een tool waarbij men met iconen kan communiceren. Onze logopedisten bieden advies en begeleiding op dit gebied.

Het herstel van taal- en spraakproblemen vindt in het geval van een beroerte voornamelijk plaats in de eerste drie tot zes maanden. Wij adviseren dan ook in deze situatie snel aan de bel te trekken.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving te maken met afasie? Je kunt vrijblijvend een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.