Ziekte van Parkinson (gespecialiseerd Parkinsontherapeut)


Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte. Bij deze ziekte sterven dopamine producerende cellen langzaam af en kunnen de hersenen je spierbewegingen steeds minder goed sturen. Hoe de ziekte zich precies uit is per persoon verschillend.

Zie voor meer informatie parkinsonnet.nl.

Wat zijn de gevolgen van de ziekte van Parkinson?

Door de ziekte van Parkinson kan praten, kauwen en slikken lastiger worden. De meest voorkomende problemen bij Parkinson zijn:

  • Een zachte of hese stem waardoor je minder goed verstaanbaar bent.
  • Afname van de articulatiebewegingen waardoor je onduidelijker spreekt.
  • Je gaat in een sneller tempo praten, we noemen dit ook wel accelereren.
  • Je krijgt problemen met kauwen en slikken. Dit komt vaak voor in een later stadium van de ziekte.

Wat kan een logopedist voor jou betekenen?

Op basis van jouw klachten en mogelijkheden stelt een logopedist een behandelplan op. We werken aan het verbeteren van de verstaanbaarheid, geven tips en adviezen op het gebied van kauwen en leren je veilig te slikken. Ook helpen we met communicatieadviezen: aan jou én aan je omgeving. Parkinsonpatiënten kunnen bij ons rekenen op de juiste zorg. Wij zijn namelijk gespecialiseerd Parkinsontherapeut, aangesloten bij het ParkinsonNet en in nauwe samenwerking met het Radboud UMC.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving de ziekte van Parkinson of Parkinsonismen? Maak dan een eerste afspraak op de locatie van jouw keuze of bel naar het algemene nummer: 073-6415673.