Vertraagde taalontwikkeling (mogelijk TOS)


Wat is een vertraagde taalontwikkeling of TOS?

Blijft je kind achter met praten ten opzichte van leeftijdsgenootjes? Is hij of zij stil, lastig verstaanbaar of struikelt je kind vaak over zijn of haar woorden? Dan is er mogelijk sprake van een vertraagde taalontwikkeling of taalontwikkelingsstoornis (TOS).

Een kind met een vertraagde taalontwikkeling heeft moeite met praten en het begrijpen van taal. Een vertraagde taalontwikkeling is niet hetzelfde als een taalontwikkelingsstoornis. De oorzaak van een vertraagde taalontwikkeling is vaak onvoldoende taalaanbod, terwijl TOS een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis is. Dit betekent dat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Er zijn veel kinderen met een vertraagde taalontwikkeling of taalontwikkelingsstoornis: 1 op de 14 kinderen heeft (kenmerken van) TOS.

Wat zijn de gevolgen van een vertraagde taalontwikkeling of taalontwikkelingsstoornis?

Kinderen met een vertraagde taalontwikkeling of TOS begrijpen anderen vaak minder goed. Ook vinden zij het lastig om hun eigen gedachten en gevoelens goed over te brengen. Ze kunnen zich hierdoor boos, verdrietig en onzeker gaan voelen. Hiernaast kan een taalontwikkelingsstoornis invloed hebben op hun schoolprestaties. Er kunnen problemen ontstaan met taal en rekenen.

Wat kan een logopedist voor jou betekenen?

Kinderen met een vertraagde taalontwikkeling of TOS kunnen het best op jonge leeftijd geholpen worden. Hoe ouder kinderen worden, hoe moeilijker het namelijk is om nieuwe taal te leren. Tijdens de logopediesessies wordt het taalbegrip en de luistervaardigheid van je kind getraind. We werken aan de woordenschat, zinsopbouw en uitspraak. Praat een kind nog niet? Dan richten we ons eerst hierop. Daarnaast geven we ouders en verzorgers handvatten mee om de taalontwikkeling van hun kind zo goed mogelijk te stimuleren.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heeft jouw kind last van een vertraagde taalontwikkeling of TOS? Kinderen kunnen hiermee al vanaf 2 jaar bij ons terecht. Je kunt een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.