Stemproblemen bij kanker


Waardoor ontstaan stemproblemen bij kanker?

Na een kankerdiagnose staat je wereld op zijn kop. Indien de tumor zich in (de buurt) van het strottenhoofd, de stembanden of de keel bevindt, kan dit invloed hebben op je spraak.

Wat zijn de gevolgen van strottenhoofdkanker?

Na een behandeling aan strottenhoofd-, stemband-, of keelkanker kun je je stem mogelijk niet meer gebruiken zoals voorheen. Belangrijk is te kijken naar wat nog wél kan.

Wat kan een logopedist voor jou betekenen?

Een logopedist biedt hulp en begeleiding, zodat de communicatie met anderen mogelijk blijft. Wij onderzoeken de resterende mogelijkheden met betrekking tot je stemgebruik en passen de behandeling hierop aan. Vaak besteden aandacht aan de juiste lichaamshouding en ademhaling; beide voorwaarden om goed te kunnen spreken.

Wanneer er na een behandeling veel veranderd is aan het weefsel van het strottenhoofd, of het strottenhoofd zelfs helemaal verwijderd is, moet u opnieuw leren spreken. De slokdarmspier kan het werk van de stemplooien overnemen. Wij helpen je met het aanleren van deze nieuwe techniek.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving stemproblemen door kanker? Je kunt vrijblijvend een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.