Stemklachten


Wat zijn stemklachten?

Als de stem veelvuldig of verkeerd wordt gebruikt, kan dit leiden tot keelpijn en stemklachten. Spreken is ons belangrijkste communicatiemiddel. Het voorkomen en verhelpen van stemklachten is dan ook belangrijk.

Wat zijn de gevolgen van stemklachten?

Stemklachten worden veroorzaakt doordat de stem te veel of op de verkeerde manier gebruikt wordt. Symptomen zijn een slijmpropje of een kriebel in de keel die niet weggaat door te slikken. Ook kan er een branderige pijn ontstaan of kan de keel in zijn geheel pijnlijk zijn. De klachten kunnen zodanig zijn dat je liever niet meer wil spreken.

Wat kan de logopedist voor jou betekenen?

Een logopedist onderzoekt hoe je jouw stem gebruikt en waar de stemklachten vandaan komen. Vervolgens stellen we een persoonlijk behandelplan op. Tijdens de behandeling kijken we naar de lichaamshouding omdat dit essentieel is om de stem op de juiste manier te kunnen gebruiken. Ook pakken we de ademhaling aan en leren we je met technieken en oefeningen de stem op een ontspannen manier te gebruiken. De doelstelling is de problemen met de stem te verhelpen en in de toekomst te voorkomen.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heb jij of heeft jouw kind last van stemklachten? Je kunt vrijblijvend een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.