Revalidatie na plaatsing CI


Wat is een CI en hoe gaat de revalidatie in zijn werk? ┬ş

Bij mensen met ernstige gehoorproblemen kan gekozen worden voor een cochleair implantaat (CI). Een CI zet geluid om in elektrische signalen welke rechtstreeks worden doorgegeven aan de gehoorzenuw. Omdat het een nieuwe manier van horen betreft, moet je opnieuw leren horen.

Een CI bestaat uit twee delen: het implantaat en de spraakprocessor. Het implantaat wordt operatief ingebracht en in het bot achter de oorschelp geplaatst. De spraakprocessor wordt uitwendig gedragen als oorhanger. Enkele weken nadat het implantaat geplaatst is, wordt de CI aangesloten en ingesteld door een audioloog. Na het plaatsen van een CI volgt een revalidatietraject.

Wat kan de logopedist voor jou betekenen?

Een logopedist begeleidt kinderen en volwassenen na de plaatsing van een CI. We richten ons op het (opnieuw) leren horen. Denk aan het herkennen van geluiden en het verstaan van spraak. Ook is er veel aandacht voor de communicatie met anderen.

Bij kinderen die door een gehoorachterstand een taal- en spreekachterstand hebben opgelopen richt de behandeling zich daarnaast ook op het stimuleren van de taalontwikkeling en het ontwikkelen van spreekvaardigheden. Hier gaan we spelenderwijs mee aan de slag.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Is er bij jou of jouw kind onlangs een CI geplaatst en ben je op zoek naar een logopedist voor het revalidatietraject? Je kunt vrijblijvend een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.