Ondersteunde communicatie (OC)


Wat is ondersteunde communicatie?

Ondersteunde communicatie (OC) is het inzetten van alle mogelijke communicatievormen. Het uitgangspunt van OC is dat alle zintuigen en communicatievormen elkaar in principe kunnen vervangen.

Waarom is ondersteunde communicatie belangrijk?

Ondersteunde communicatie helpt mensen die vanwege een ernstige stoornis of beperking belemmeringen ervaren in het waarnemen, verwerken, begrijpen en uiten van spraak, gebarentaal en/of schrift. Mensen die ondersteunende communicatievormen gebruiken zijn onder andere:

  • Mensen met een chronisch of degeneratief neurologisch ziektebeeld, denk bijvoorbeeld aan ALS en Parkinson.
  • Mensen met niet aangeboren hersenletsel.
  • Kinderen met ernstige taal- en/of spraakstoornissen.
  • Kinderen en/of volwassenen met een verstandelijke, zintuiglijke en/of meervoudige beperkingen.
  • Ouderen die intensieve zorg nodig hebben.

Voor het welzijn de cliënt is OC essentieel om frustraties te voorkomen.

Wat kan een logopedist voor jou betekenen?

Een logopedist kan kinderen en volwassenen helpen communicatiemiddelen aan te vragen en te gebruiken. Tijdens de logopediesessies wordt aandacht besteed aan het inzetten van hulpmiddelen om de communicatie van anderen beter te kunnen begrijpen en daarnaast de eigen gedachten en gevoelens beter te kunnen overbrengen.

De communicatiepartners van mensen met een OC-voorziening spelen een belangrijke rol. Ook zij moeten de ondersteunende communicatievormen leren gebruiken. Communiceren doe je namelijk niet alleen.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heeft iemand in jouw omgeving hulp nodig bij ondersteunde communicatie? Je kunt vrijblijvend een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.