Multiple sclerose (MS)


Wat is Multiple Sclerose (MS)?

Multiple Sclerose – beter bekend als MS – is een ziekte aan het centrale zenuwstelsel. Bij mensen met MS geven de zenuwen minder goed signalen van en naar de hersenen door. Hierdoor kunnen spieren niet goed worden aangestuurd. In sommige gevallen kunnen plotseling verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden.

Wat zijn de gevolgen van MS?

Omdat MS invloed heeft op de manier waarop spieren in het lichaam worden aangestuurd, kunnen er problemen ontstaan op het gebied van spraak en communicatie. Ook kan MS invloed hebben op het gehoor en functies zoals kauwen en slikken. Onze logopedisten bieden gespecialiseerde hulp op dit vlak.

Wat kan een logopedist voor jou betekenen?

Op basis van onderzoek brengen we de problemen en mogelijkheden rondom het spreken, begrijpen, eten en drinken in kaart. Op basis van jouw klachten en mogelijkheden stellen wij een persoonlijk behandelplan op. We werken aan het verbeteren van de verstaanbaarheid, geven tips en adviezen op het gebied van kauwen en leren je veilig te slikken. Ook helpen we met communicatieadviezen: aan jou én aan de mensen die dicht bij je staan.

Een logopedist adviseert en begeleidt indien nodig ook bij het kiezen van een ondersteunend communicatiehulpmiddel. Dit hulpmiddel kan worden ingezet bij MS-patiënten waarbij praten op een gegeven moment teveel energie kost.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving MS? Je kunt vrijblijvend een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.