Genderdysfonie


Wat is genderdysfonie?

Sluit de stem bij transseksuelen niet aan bij de veranderende sekse? Dan spreken we van genderdysfonie.

Wat zijn de gevolgen van genderdysfonie?

Er zit een duidelijk verschil in de stem van mannen en vrouwen. Mannen spreken over het algemeen in een lagere toonhoogte en met meer borstresonantie. Vrouwen spreken vaak zachter, articuleren lichter en variëren meer in toonhoogte. Ook verschilt het gebruik van gebaren en gezichtsuitdrukkingen tussen man en vrouw.

Transvrouwen hebben vaker last van genderdysfonie dan transmannen. Dit komt omdat bij transmannen de stem door de hormoonbehandeling daalt. Toch komen bij deze groep ook stemproblemen voor, zoals problemen met het stembereik of een instabiele, gespannen stem of vermoeidheid.

Wat kan een logopedist voor jou betekenen?

Het doel van een logopedische behandeling is het spreekgedrag te laten aansluiten bij de geslachtsrol. Onze logopedisten ondersteunen bij:

  • Het aanpassen van het intonatiepatroon
  • Het aanpassen van de articulatie
  • Het aanpassen van het spreekvolume en tempo
  • Het aanpassen van de mimiek, gezichtsuitdrukkingen en gebaren tijdens het spreken.

Goed om te vermelden is dat we ons niet richten op het overdreven verhogen of verlagen van de spreekstem. Dit omdat hiermee een kunstmatig effect verkregen wordt.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving genderdysfonie? Je kunt vrijblijvend een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.