Eet- en drinkproblemen bij dementie


Hoe ontstaan eet- en drinkproblemen bij dementie?

Dementie is een geheugenstoornis in de hersenen die steeds erger wordt. Mensen met dementie gaan stukje bij beetje verder achteruit in hun functioneren. Op termijn kunnen zij problemen ontwikkelen met eten en drinken.

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van eet en drinkproblemen bij dementie?

Er zijn verschillende oorzaken voor eet- en drinkproblemen bij mensen met dementie:

  • Niet meer willen eten en drinken: een verminderde eetlust kan hieraan ten grondslag liggen, maar ook het niet geholpen willen worden.
  • Men begrijpt niet meer hoe en waarom men moet eten en drinken: bij iemand met dementie kan het op termijn onduidelijk worden waarom dit belangrijk is.
  • Niet meer kunnen eten en drinken: door problemen in het mondgebied (denk aan kauw- slik- of gebitsproblemen) lukt het niet meer om te eten en drinken. Deze problemen worden bij mensen met dementie veroorzaakt in de aansturing van de spieren.

Dementerenden met eet- en drinkproblemen kunnen te maken krijgen met longontsteking als gevolg van verslikken, ongewenst gewichtsverlies en vitaminetekorten door het weglaten van bepaalde typen voeding of voedingsmiddelen

Wat kan een logopedist voor jou betekenen?

Een logopedist observeert de eet- en drinkgewoontes. Op basis van dit onderzoek wordt een behandelplan op maat opgesteld. De behandeling kan zich richten op het weer veilig kunnen eten en drinken, het verhogen van het plezier in eten en drinken, het wegnemen van angsten of onbegrip rondom de eet- en drinkmomenten. Daarnaast begeleiden en instrueren we altijd de omgeving van de dementerende persoon.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heeft iemand in jouw omgeving te maken met een eet- en drinkproblemen veroorzaakt door dementie? Je kunt vrijblijvend een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.