Dyslexie


Wat is dyslexie? 

Van dyslexie is sprake als een kind problemen heeft met lezen of het spellen van woorden. Hij of zij heeft moeite met het aanleren van woorden en vindt het lastig deze toe te passen. Het samenvoegen van letters om er woorden van te maken gaat moeizamer, evenals het automatiseren van geleerde taal- en leesvaardigheden.

Herken je de volgende zaken, dan kan er sprake zijn van dyslexie:

  • Je kind heeft problemen met het herkennen en onderscheiden van letters.
  • Je kind vindt hakken, plakken of rijmen lastig.
  • (Voorbereidend) lezen geef problemen, of er ontstaan spellingsproblemen.

Wat zijn de gevolgen van dyslexie?

Kinderen zijn volop bezig met het leren van taal. De manier waarop je taal leert, is van invloed op de latere taal- en denkontwikkeling. Het is belangrijk dat de basis goed is om problemen (zoals lees- en spellingsproblemen) in de toekomst te voorkomen. Dyslexie is weliswaar niet te genezen, maar we kunnen de symptomen wel verminderen. Je kunt dan voorkomen dat het kind leesproblemen krijgt en/of gaat achterlopen op school.

Wat kan de logopedist voor jou betekenen?

Als logopedist werken wij nauw samen met de ouders en de school van het kind. Bij de behandeling focussen we ons op letterkennis, het decodeerproces, leeskilometers maken en de motivatie om te lezen. Daarnaast werken we aan het verbeteren van de leesvaardigheden. Het is belangrijk dat er naast de logopedie sessies thuis geoefend wordt.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heeft jouw kind (symptomen van) dyslexie? Je kunt vrijblijvend een afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.