Dysartrie


Wat is dysartrie?

Dysartrie is een spraakstoornis die wordt veroorzaakt door een beschadiging van het zenuwstelstel. ‘Dys’ betekent niet, ‘artie’ staat voor articuleren. Bij mensen met dysartrie is de werking van één of meer spieren die bij de spraak betrokken zijn, verstoord.

Dysartrie kan ontstaan na een beroerte (CVA), hersentumor, ongeval, spierziekte of andere neurologische aandoening. Het komt voornamelijk voor bij ouderen, maar ook jongere mensen kunnen ermee te maken krijgen. 

Wat zijn de gevolgen van dysartrie?

Mensen met dysartrie zijn vaak moeilijker te verstaan. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan men moeite hebben met articuleren, een hese of te zachte stem hebben, eentonig of nasaal spreken, of juist te maken hebben met een combinatie van deze factoren. Ook kunnen zich problemen met slikken voordoen.

Wat kan een logopedist voor jou betekenen?

De logopedist doet onderzoek naar het functioneren van de spieren in het gezicht. Ook wordt de stem en de verstaanbaarheid beoordeeld. Onze logopedisten ondersteunen dysartrie patiënten met het verbeteren van hun spraak. Het resultaat hangt af van de aard en de ernst van de aandoening.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving dysartrie? Je kunt vrijblijvend een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.