Autisme spectrum stoornis (ASS)


Wat is autisme spectrum stoornis (ASS)?

Autisme spectrum stoornis (ASS) is de officiële verzamelnaam voor alle verschillende vormen van ontwikkelingsstoornissen. Bij kinderen met een autisme spectrum stoornis kunnen de hersenen de informatie die ze krijgen niet goed verwerken. Deze kinderen vinden het lastig om te communiceren met anderen. Dit begint al op jonge leeftijd, waarbij de communicatie niet op gang komt en het kind gestimuleerd moet worden.

Wat zijn de gevolgen van autisme spectrum stoornis?

Kinderen die ASS hebben, blijven hun hele leven uitdagingen houden in het dagelijks leven. Mensen begrijpen hen vaak verkeerd. Ze kunnen zich moeilijker inleven en stuiten op onbegrip bij leeftijdsgenootjes. Soms verergeren de symptomen hierdoor of ontstaan er gedragsproblemen. Een aantal mensen met ASS wordt later zelfstandig, terwijl anderen altijd ondersteuning nodig zullen hebben.

Wat kan de logopedist voor jou betekenen?

Bij de behandeling bieden we hulp bij autisme en werken we nauw samen met de ouders. We leggen uit wat ASS inhoudt en wat dit op individuele basis betekent. We leren de ouders en het kind hoe ze beter met elkaar kunnen communiceren. Ook leggen we aan de ouders uit hoe ze hun kind het beste kunnen begeleiden. Hoe lang de behandeling duurt en wat deze precies inhoudt, is afhankelijk van de situatie en kan per kind verschillen.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heeft jouw kind ASS? Je kunt vrijblijvend een eerste afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.