Aangezichtsverlamming


Wat is een aangezichtsverlamming?

Aan beide kanten van je gezicht loopt een aangezichtszenuw. Deze zenuwen zorgen voor zaken zoals het openen en sluiten van je ogen en mond. Wanneer een aangezichtszenuw (vaak aan één zijde) beschadigd raakt, vallen de spieren in dit gedeelte van je gezicht gedeeltelijk of volledig weg.

Wat zijn de gevolgen van een aangezichtsverlamming?

Een aangezichtsverlamming kan tijdelijk, maar ook permanent van aard zijn. Doordat de aangezichtszenuw (gedeeltelijk) uitvalt, gaat het gezicht hangen. Praten en drinken is voor mensen met een aangezichtsverlamming moeilijk omdat de wang slap is en de mond aan één kant omlaag hangt. Ook kan er sprake van speekselverlies.

Wat kan een logopedist voor jou betekenen?

Onze logopedisten (geregistreerde mime-therapeuten opgeleid in het Radboud UMC) staan mensen die te maken krijgen met een aangezichtsverlamming graag bij met uitleg, advies en begeleiding. Een logopedist of mimetherapeut reikt technieken aan om zo goed mogelijk te kunnen eten, drinken, spreken en de spieren in het gelaat te activeren. Herstelt de aangezichtsverlamming niet meer? Dan helpen wij mensen zo goed mogelijk met deze aandoening te leren leven.

Maak een afspraak in een van onze praktijken

Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving een aangezichtsverlamming? Je kunt vrijblijvend een afspraak maken op de locatie van jouw keuze of bellen naar het algemene nummer: 073-6415673.